Gluten

Mijn dochter (nu 11 jaar) heeft Coeliakie (Glutenintolerantie). Dit is geconstateerd toen ze 4 jaar was, waardoor ze nu niet beter weet dan dat ze glutenvrij eet. Wij als familie zijn er ook mee opgegroeid en kunnen er goed mee omgaan.
Hoe dit voor Tessa zal zijn als ze ouder wordt, op zichzelf gaat wonen, kinderen krijgt.... we gaan het meemaken. Ze weet heel goed wat ze wel en niet mag hebben als ze ergens anders is. Voordat we wisten wat er was, was ze vaak ziek, bleek, apatisch, snel moe, kribbig, was te klein voor haar leeftijd, had een bolle opgezette buik en was een lastige eter.
Sinds het glutenvrije eten is ze gemiddeld van lengte voor haar bouw/leeftijd en is een vrolijke, levendige, eigenzinnige, soms koppige, maar ook lieve meid. Daar zijn we blij om. Met Coeliakie is prima te leven.

Mijn kookblog bevat recepten die voor iedereen te eten zijn, ook voor mensen met een glutenvrij dieet.

We zijn lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging, onderstaande tekst komt van hun website: www.glutenvrij.nl

Glutenintolerantie

Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Dat heet ‘glutenintolerant’ en daarom wordt coeliakie ook vaak glutenintolerantie genoemd. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en in de meeste haver. Het zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen.

Dunne darm

Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant darmplooien met daarop darmvlokken. Door de plooien en de vlokken is er een groot oppervlak voor voedselopname. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen. Met alle gevolgen van dien.

Ziek zijn

Iemand die ziek is door het eten van gluten kan last hebben van diarree, maar ook van verstopping. Van gewichtsverlies, maar ook van overgewicht. De ziekteverschijnselen verschillen per persoon en zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal. Denk bijvoorbeeld aan depressie, bloedarmoede en botontkalking. Soms worden ziekteverschijnselen verward met het prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of een tarweallergie. Of zelfs met stress of ouderdom.
De eerste verschijnselen van coeliakie treden bij baby’s vaak op als ze voor het eerst gluten krijgen. Meestal is dat vanaf de zesde maand, als ze hun eerst broodkorst of pap op basis van tarwebloem krijgen. Bij volwassenen kunnen de verschijnselen schijnbaar uit het niets optreden. Vaak blijkt dan echter dat er al jaren sprake is van vage klachten.

Beter worden

Hoe eerder coeliakie wordt herkend, hoe beter de dunne darm kan herstellen. Daar is wel een strikt glutenvrij dieet voor nodig. Elk spoortje van gluten beschadigt de darm opnieuw. Coeliakie heb je levenslang.
Sommige mensen hebben al zo lang een beschadigde darm, dat deze niet meer kan herstellen. Dat heet ‘refractaire coeliakie’. Een glutenvrij dieet werkt dan niet meer. En er is een verhoogd risico op kanker.

Coeliakie en andere ziekten

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat je antistoffen maakt tegen je eigen weefsels. Coeliakie komt nogal eens voor in relatie met andere auto-immuunziekten, zoals suikerziekte type 1 en schildklierafwijkingen. Alhoewel geen auto-immuunziekte, komt ook lactose-intolerantie geregeld voor bij mensen met coeliakie. Dat geldt ook voor botontkalking.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat leuk dat al je recepten glutenvrij zijn! Ik ben zelf een 19 jarige studente met coeliakie dus kan hier wel wat kook-inspiratie opdoen.
Groetjes, Sjors