donderdag 3 januari 2013

Kipsaté + satésaus

Kipsaté + satésaus


Zelf kipsaté en de bijbehorende saus maken is niet moeilijk, maar wel arbeidsintensiever dan kant en klaar kopen. 

Ingrediënten (voor 15 stokjes met 3 blokjes kip)

saté
300 g kipfilet
Indonesische kruiden als ketoembar, laos, djahé, koenjit
verse knoflook of poeder
2 eetlepels ketjapsaus
(wok)olie
zout en peper

saus
1 gesnipperde ui
pot onaangebroken pindakaas (of de pindakaas die de Glutenvrij etende persoon gebruikt)
3 eetlepels bruine suiker
scheut kokosmelk (of koffiemelk)
sambal (als je van pittig houdt)
zout en peper
Extra nodig
15 satéstokjes (minimaal een half uur laten weken in warm water)
Bakplaat of koekenpan
foto van Conimex website

Bereiding kipsaté

Snij de kip in blokjes.Maak de marinade met (wok)olie, ketjapsaus, ketoembar, laos, djahé, koenjit, knoflook (geperst of poeder), zout en peper
Doe de kipblokjes in de marinade. Laat dit minimaal een half uur staan (liefst langer).
Rijg de kipblokjes aan de stokjes.

Bak de sateetjes op een bakplaat of in de pan.

Bereiding satésaus:

Fruit het uitje.
Voeg het restant van de marinade toe als basis (of maak nieuwe), voeg bruine suiker, twee eetlepels pindakaas, flinke scheut koffiemelk (of kokosmelk als je dat in huis hebt), scheutje water, zout, peper toe en laat het aan de kook komen.

Is het te waterig? Pindakaas erbij.
Is het te dik? Scheutje water erbij.
Pittiger? Sambal erbij.

Lekker met witte rijst, Sajoer Boontjes of Gemengde Chinese groenten, een gekookt ei en voor erbij kroepoek, Seroendeng, Sambal en Atjar Tjampoer.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen: